משפטנים מקליניקות משפטיות מהאוניברסיטאות והמכללות לממשלה: הגנו על ניצולי הטבח ביישובי העוטף והגבילו את שכר הטרחה שניתן לגבות מהם בגין פניות לקבלת קצבה מהביטוח הלאומי. "החוק הישראלי מגן על פונים לביטוח הלאומי מקרב קבוצות שונות, כמו למשל ניצולי שואה, תובעי קצבת נכות כללית, עבודה ועוד אולם מסיבות לא ברורות, נפגעי פעולות איבה וטרור לא נכללו עד כה בקבוצות אלה. כיום קיימת דחיפות גדולה לקבוע את המגבלה כדי להבטיח הוגנות לאלפים הרבים של נפגעי האיבה ממאורעות השבת האיומה ואחריה", אמרה עו"ד רעות כהן, מהקליניקות המשפטיות באוניברסיטת חיפה.
במכתב שנשלח לשר הרווחה, העבודה והמשפטים, ועליו חתומים נציגי 14 קליניקות משפטיות וארגוני זכויות חברתיות נוספים, מבקשים החותמים לפעול בדחיפות כדי להגביל את תשלומי שכר הטרחה עבור טיפול בתביעות לקבלת גמלה מטעם הביטוח הלאומי.
גמלת הביטוח הלאומי לנפגעי פעולות איבה שהוכח כי נגרמה להן נכות היא אחד מהכלים החשובים אותם מפעילה המדינה כדי לסייע ולהקל על הנפגעים מהבחינה הכלכלית. אולם בדומה לפניות דומות לקבלת גמלה, יש לעבור הליכים בירוקרטיים שמצריכים הסתייעות בנותני שירות כמו עורכי דין, רואי חשבון וגורמים עסקיים נוספים המסייעים במיצוי זכויות. כדי להבטיח כי עיקר הגמלה תגיע בסופו של דבר לנזקקים – ולא לנותני השירות – חוקק חוק שמגביל את שכר הטרחה במקרים כאלה, אולם הוא כולל בתוכו ניצולי שואה, נפגעי רדיפות הנאצים וקבוצות נוספות, שאינן כוללות את נפגעי פעולות האיבה ופעולות טרור. "על רקע הצפי כי בשבועות הקרובים מאות ואף אלפי נפגעי פעולות איבה מאירועי השביעי באוקטובר והאירועים שהתרחשו לאחריו יגישו לביטוח הלאומי תביעות להכרה בנכותם, ועל רקע הצפי כי רבים מהם ישתמשו בשירותים של צדדים שלישיים לצורך כך, אנו פונים אליכם בדחיפות כי תפעלו להגן על הגמלאות להן הם זכאים ולהבטיח כי עיקר הגמלה תגיע לידי מי שזכאי לה… אין הצדקה להבחין בין גמלת נפגעי פעולות איבה לגמלת נכות כללית, נכות מעבודה או גמלת ניצולי שואה… לא רק שאין הצדקה להבחנה הזו, אלא שאי התייחסות לסוגיה במועד, עלולה להוביל בסבירות גבוהה לכאוס משפטי וציבורי סביבה…", נכתב במכתב.
עו״ד ליעד סטרולוב, מהקליניקה לזכויות ניצולי שואה באוניברסיטת תל אביב, שעסקה במשך שנים בשכר הטרחה שנדרשו לשלם ניצולי שואה עבור שירותיהם של עורכי דין, מזהירה מפני היעדר חקיקה המגבילה את שכר הטרחה. ״בשנים 2014-2018 התנהלו מאות הליכים משפטיים בין ניצולי שואה לבין עורכי דינם. המחוקק הבין באיחור שיש להגביל את שכר הטרחה הנגבה מהניצולים וחוסר הוודאות המשפטית הביא לסכסוכים משפטיים שנמשכו שנים. כעת יש לנו הזדמנות למנוע מראש את הכאוס ולהגדיר את כללי המשחק כבר עתה, להבטיח כי מרבית הגמלה תינתן בידי הנפגעים ולשמור על שכר טרחה ראוי לעורכי הדין״.
החותמים על המכתב:
עו"ד רעות כהן, בשם הקליניקות המשפטיות בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה.
עו"ד ועו"ס יעל הבסי-אהרוני, בשם הקליניקות המשפטיות, הפקולטה למשפטים ע״ש בוכמן, אוניברסיטת
תל אביב.
ד"ר עו"ד שירן רייכנברג, בשם המרכז לחינוך משפטי קליני, האוניברסיטה העברית בירושלים.
עו"ד יותם שלמה, בשם הקליניקות המשפטיות, אוניברסיטת בר אילן.
ד"ר שלומי בלבן, בשם הקליניקות המשפטיות בבית הספר למשפטים של מכללת ספיר.
עו"ד שרון ציונוב, בשם מערך הקליניקות המשפטיות באוניברסיטת רייכמן.
עו"ד קרן שמש פרלמוטר, בשם הקליניקות המשפטיות במרכז האקדמי למשפט ולעסקים.
ד"ר ג'ודי ברודר, בשם הקליניקות המשפטיות הקריה האקדמית אונו.
פרופ' עו"ד תמר גדרון, בשם הקליניקות המשפטיות, הפקולטה למשפטים, מכללת צפת.
ד"ר מיכל עופר צפוני, בשם הקליניקות המשפטיות במכללה האקדמית נתניה.
עו"ד אלה אלון, בשם איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי.
עו"ד טלי ניר, בשם 121 – מנוע לשינוי חברתי.
עו"ד אוהד אמר, בשם ה'רשת' מיצוי זכויות חברתיות.
עו"ד שרונה אליהו חי, בשם "בזכות" – המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות .