מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה: התפקוד הקוגניטיבי של מבוגרים המשתמשים בקנביס רפואי לצורך טיפול בכאב כרוני אינו שונה מזה של מטופלים בתרופות אחרות

האם שימוש בקנביס רפואי אינו פוגע בתפקוד השכלי של האוכלוסייה המבוגרת? מחקר חדש שנערך בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה מצא כי התפקוד הקוגניטיבי של מבוגרים, כגון: ריכוז, זיכרון, יכולות למידה אצל

המשתמשים בקנביס רפואי לצורך טיפול בכאב כרוני אינו שונה מזה של מטופלים בתרופות אחרות. "יותר ויותר מבוגרים משתמשים בשנים האחרונות בקנביס לצורך הקלה בכאב. המחקר שלנו הוא הצעד הראשון להערכה נכונה יותר של סיכון לעומת תועלת של טיפול בקנביס באוכלוסייה זו", אמרו ד"ר שרון שניטמן וד"ר גלית וינשטיין מעורכות המחקר.

כאב כרוני פוגע ב- 19-37% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם ולעיתים קרובות מטופלים ומטפלים מבקשים להתמודד עם כאבים אלה באמצעות קנביס רפואי. לדברי החוקרות, רוב המחקרים שנעשו עד היום בדקו את השפעת השימוש בקנביס על תפקוד קוגניטיבי בקרב צעירים. "ידוע ממחקרים שנערכו בעבר כי לקנביס רפואי  יכולות להיות השפעות ארוכות טווח על המוח כאשר צורכים אותו בגיל צעיר, אך זו לא בהכרח אותה ההשפעה כאשר צורכים אותו בגיל מבוגר", הסבירו החוקרות. במחקר הנוכחי שפורסם בכתב העת Drug and Alcohol Review ביקשו החוקרות ד"ר שרון שניטמן וד"ר גלית וינשטיין מבית-הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה יחד עם ד"ר סיימון וולפסון מהקריה הרפואית רמב"ם ופרופ' דויד מאירי מהטכניון, לבדוק את השפעת הטיפול בקנביס רפואי על תפקוד קוגניטיבי בקרב אנשים מבוגרים הסובלים מכאבים כרוניים. במחקר השתתפו 125 נבדקים מתוכם 63 בעלי אישור רפואי לשימוש בקנביס רפואי ו- 62 נבדקים ללא אישור. הגיל הממוצע של הנבדקים היה  62 שנים. התפקוד הקוגניטיבי נבדק באמצעות סדרה של מבחנים ממוחשבים שמעריכים תפקוד של תגובות פסיכומוטוריות, ריכוז וזיכרון ויכולות למידה. המשתתפים במחקר התבקשו להימנע משימוש בקנביס 3 שעות לפני המבחן, כך שהיכולות הקוגניטיביות שלהם נבדקו כאשר לא היו תחת השפעה מיידית של הקנביס.

מתוצאות המחקר עולה כי אין הבדלים משמעותיים בתפקודים קוגניטיביים הכוללים ריכוז, זיכרון, יכולות למידה בין אנשים מבוגרים הסובלים מכאבים כרוניים המשתמשים בקנביס רפואי לבין אנשים הסובלים מכאב במידה זהה ואינם משתמשים בקנביס רפואי. "למרות שהמטופלים בקנביס השתמשו בו במשך לפחות שנה באופן עקבי, לא מצאנו שתפקודם המוחי נמוך יותר מזה של אנשים הדומים להם בגיל ובמחלות רקע", אמרו החוקרות.

"ממצאי המחקר שלנו עשויים להפחית את החששות בקרב רופאים העוסקים בכאב כרוני ובקרב מטופלים הסובלים מכך בנוגע להשפעות האפשריות של קנביס על תפקוד המוח. אולם יש לערוך מחקרים נוספים בכדי לבסס את תוצאות המחקר הנוכחי. המחקרים צריכים לכלול תצלומי מוח ודרכים נוספות בהן ניתן להעריך קוגניציה", סיכמו החוקרות.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.