תוצאות המו"מ ירחיבו את אוכלוסיות שורדי השואה הזכאיות לשעות סיעוד ביתיות לכ- 143,000 שורדי שואה. כ-81,000 שורדי שואה בישראל יזכו למענק על סך 1,200 יורו בשנת 2023
ניו יורק, ניו יורק 15 בספטמבר 2022: היום, יציינו ממשלת גרמניה וועידת התביעות 70 שנה להסכמי לוקסמבורג הידועים גם בשם הסכמי השילומים ויכריזו על תוצאות המו"מ על כספי הפיצויים לשורדי השואה לשנת 2023 במעמד קנצלר גרמניה, אולף שולץ, שר האוצר הגרמני מר קריסטאן לינדנר , נשיא ועידת התביעות העולמית גדעון טיילור, השרה לשוויון חברתי מירב כהן ובהשתתפות מאות אורחים בניהם שורדי שואה.
גדעון טיילור נשיא ועידת התביעות: " ציון 70 שנה לחתימת הסכמי לוקסמבורג, אשר מהווה אירוע היסטורי, הוא מועד להנצחה ולהרהור. השמדת יהודי אירופה ע"י הנאצים השאירה תהום נוראית לא רק ביהודות העולמית, אלא באונושות כולה. הסכמים אלו הניחו את התשתיות לפיצוי והשבה לאותם שורדים שאיבדו הכל וממשיכים להיות הבסיס למו"מ המתמשך עבור כ- 280,000 שורדי השואה החיים ברחבי העולם".
עיקרי תוצאות המו"מ בין ועידת התביעות לממשלת גרמניה לשנת 2023 אשר יוכרזו בטקס לציון 70 שנה להסכמי השילומים:
- סיוע חירום לניצולי שואה שנמלטו מאוקראינה בסך 12 מיליון דולר ל 8,500 בעבות המלחמה עם רוסיה חלוקת התשלומים צפויה להתחיל בסתיו השנה (2022) .
- החל מינואר 2023 יגדל ב 130 מיליון אירו תקציב שעות סיעוד ביתיות עבור , שורדי שואה התלויים בשירותים אלה ברחבי העולם מתוך סכום זה יושקעו 60 מיליון אירו להגדלת התקציב הישראלי לשירותי סיוע ביתיים שיאפשרו לקבוצות שורדים נוספות לקבל שירות זה. הישג זה הושג בשת"פ עם השרה לשווין חברתי מירב כהן . 70 מליון אירו יושקעו במדינות אחרות בעולם.
- 170 מיליון יורו יוקצו עבור קרן מצוקה עליה חותמים הצדדים זו השנה השלישית. סכום זה ישפיע על כ 143,000 ניצולי שואה ברחבי העולם. מתוכם, כ 81,000 בישראל. שורדים אלה יהיו זכאים למענק של 1,200 יורו לשנת 2023.
- לראשונה, נחתם הסכם על מימון חינוך לשואה של 25 מיליון אירו לשנת 2023, 30 מליון אירו לשנת 2024, ו 35 מליון אירו לשנת 2025.
- סך הכל תוצאה מהמו"מ עם ממשלת גרמניה לטיפול בייתי והפיצוים לניצולי שואה החיים ברחבי העולם הוא כ 1.2 מילאירד דולר.
ב 10 בספטמבר 1952 נחתמו בבית עיריית לוקסמבורג, הסכמים פורצי דרך בין ועידת התביעות שהוקמה ע"י 23 ארגונים יהודיים לבין ממשלת מערב גרמניה ובין מדינת ישראל לבין ממשלת מערב גרמניה על כספי הפיצויים עבור שורדי רדיפות הנאצים במלחמת העולם השנייה ופיצויים למדינת ישראל. ההסכמים החשובים היוו תשתית למו"מ שנתי שהתקיים מאז ועד היום בין ועידת התביעות לממשלת גרמניה והניבו פיצויים בסך כ 90 מיליארד דולר עבור ניצולי ברחבי העולם.
בטקס שיתקיים היום במוזיאון היהודי בברלין, יציגו שלושת הצדדים החתומים על ההסכמים ההיסטורים את חשיבותם. קנצלר גרמניה, אולף שולץ, ידבר על חשיבות ההסכמים מנקודת המבט של הרפובליקה הפדרלית של גרמניה. נשיא ועידת התביעות גדגעון טיילור ושגריר המו"מ הראשי של וועידת התביעות סטיוארט אייזנשטאט ידגישו את ההשלכות והשפעות ההסכמים על ניצולי השואה ברחבי העולם. את מדינת ישראל תייצג השרה לשוויון חברתי מירב כהן וקולט אביטל, שורדת שואה, חברת מועצת ועידת התביעות ויו"ר מרכז הארגונים לניצולי שואהתישא דברים בשם ניצולי השואה.
השגריר איזנשטאט:"הסכמי לוקסמבורג הניחו את הבסיס לכל הפיצויים שהושגו עבור ניצולי רדיפות וזוועות הנאצים. מעולם בהיסטוריה האנושית לא שילמה המעצמה מובסת פיצויים לאזרחים על אובדן וסבל קיומי. זהו הישג מונומנטאלי שמראה את המחוייבות של העם הגרמני להכיר ברוע של החברה הנאצית".
"נדרשת מנהיגות גדולה ונאורות כדי לשבת ולהתכנס רק מספר שנים מועט לאחר השואה ולנהל ו"מ על הבלתי נתפס. הם הניחו את הבסיס לתוצאות שאנו מכריזים עליהם היום- מעל ל 1.2 מיליארד דולר עבור פיצויים אישיים ושירותי רווחה למען ניצולי שואה" הכריז גרג שניידר, סגן נשא ועידת התביעות. " לא יכולנו לעשות את העבודה שאנו עושים היום – לפעול כדי להבטיח שכל ניצול שואה יוכל לחיות את חייו בכבוד שנלקח ממנו/ה בצעירותו- אם כל אחד מאותם מנהיגים לא היה מתעלה על עצמו ברגע ספציפי זה בהיסטוריה".