אומ"ץ עתרה לבג"ץ נגד תיקון החוק למינוי נציב תלונות על שופטים: "פגיעה קשה בעיקרון הפרדת הרשויות"

פטיש של בית המשפט

שינוי בחוק מעביר את הסמכות לבחור נציב לוועדה עם ר וב לנציגי הקואליציה ∙ "זוהי פגיעה קשה בעיקרון הפרדת הרשויות", הבהירו יו"ר אומ"ץ, פנחס פליצ'ה פלד ויו"ר המועצה הציבורית של התנועה, עו"ד יצחק מינא. "הנציב עלול לספק למערכת הפוליטית שליטה מוחלטת בשופטי ישראל, ומי שיקבע את נורמות ההתנהגות הם פוליטיקאים ולא כללי האתיקה של השופטים". יו"ר אומ"ץ, פנחס פליצ'ה פלד: "ישנה סכנה כי הנציב יפעל לא משיקולים ענייניים אלא משיקולים פוליטיים" ∙ בית המשפט העליון מתבקש להוציא בדחיפות צו על תנאי, לפני שימונה נציב תלונות חדש   

נציב תלונות הציבור על שופטים הוא דמות מפתח במערכת המשפט. שינוי בחוק שאושר בכנסת לפני כחודש עלול להוביל למינוי פוליטי לתפקיד רגיש זה, שלא מאויש כבר קרוב לשנה מאז פרישתו של הנציב הקודם, השופט בדימוס אורי שהם. לכן, החליטה תנועת אומ"ץ, הנאבקת למען הדמוקרטיה והצדק המשפטי, להגיש עתירה לבג"ץ כנגד השינוי בחוק.

על-פי החוק המעודכן, נציב תלונות הציבור על שופטים ייבחר על-ידי ועדה שבה 3 חברי קואליציה, דיין אשר ייבחר ע"י הרבנים הראשיים (אשר מזוהים עם הקואליציה הנוכחית) ורק 3 אנשי מקצוע בלתי תלויים. "בחירת הנציב הפכה לסוגיה פוליטית", נכתב בעתירה של אומ"ץ שאותה ערכו עו"ד יצחק מינא, עו"ד רונית וולף ועו"ד משה צור. "הנציב עלול לפעול לא משיקולים ענייניים אלא משיקולים פוליטיים".

"זוהי פגיעה קשה בעיקרון הפרדת הרשויות", הבהירו יו"ר אומ"ץ, פנחס פליצ'ה פלד ויו"ר המועצה הציבורית של התנועה, עו"ד יצחק מינא. "הנציב עלול לספק למערכת הפוליטית שליטה מוחלטת בשופטי ישראל, ומי שיקבע את נורמות ההתנהגות הם פוליטיקאים ולא כללי האתיקה של השופטים".

העתירה שהגישה תנועת אומ"ץ מציינת כי מינוי נציב פוליטי סותר את פסקת ההגבלה ואת עיקרון אי התלות אשר מעוגן בחוק יסוד השפיטה. בנוסף נטען בעתירה כי "הליכי החקיקה המזורזים לא אפשרו דיון מעמיק ורציני בהסתייגויות שהובאו לחוק. הרכב הוועדה בתיקון אינו חוקתי כלל ועיקר. מינויו של הנציב בדרך זו מוביל לפגיעה בזכות החוקתית להליך הוגן".

"התיקון לחוק אינו הולם את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית", אמר פליצ'ה פלד, והדגיש כי חשוב לשמר את "כללי המשחק" בין הרשויות השונות. בתנועת אומ"ץ הבטיחו להמשיך להיאבק כנגד כל ניסיון לפגוע בטוהר המידות ולקדם חוקים שמחוללים מהפכה משפטית-משטרית.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.