בינה מלאכותית – הדור הבא

קרדיט: גפן כספי ויונתן יצחק בלאו
קרדיט: גפן כספי ויונתן יצחק בלאו

בית הספר היסודי "הרצל" הכניס לראשונה לתוך תכנית הלימודים של כיתות ו' שיעורי בינה מלאכותית

מערכות הבינה המלאכותית, המחקות את יכולת החשיבה האנושית באמצעים טכנולוגים, הוכנסו השנה גם לתכנית הלימודים של תלמידי כיתות ו' בבית ספר "הרצל". במסגרת השיעורים המתקיימים אחת לשבוע, לומדים התלמידים על משמעות הבינה המלאכותית ומפתחים יכולות לשימוש בכלי הבינה המלאכותית לצרכים שונים, כמו כתיבה יצירתית, יצירת תמונות ומדיה, חיפוש ועיבוד מידע.

התכנית, אשר נבנתה על ידי רויטל פלג- יצחקי – רכזת החינוך לשוני בבית הספר, האחראית על טיפוח מיומנויות השפה, נבנתה באופן המאפשר לתלמידים להבין מהי הבינה המלאכותית, כיצד היא עובדת, סכנות השימוש היומיומי בה ואיך להשתמש בה בכל אחד מתחומי הלימוד. בשלב הראשון למדו התלמידים כיצד יוצרים "פרומפט" – הנחיה שניתנת לבינה המלאכותית כדי שתיצור את הטקס או התמונה או הסרטון שהיוצר מעוניין בה. לאחר מכן, בשלבים, למדו כיצד לדייק את ההנחיה, באמצעות הבעה נכונה ודיוק בכתיבה.

לאורך שנת הלימודים עשו התלמידים שימוש בבינה המלאכותית בשיעורים שונים. בשיעורי היסטוריה למדו על סיפורי המיתולוגיה ואז יצרו תמונות ברוח הסיפור, לקראת החגים יצרו איגרות ברכה ייחודיות ויצירתיות, בחנוכה יצרו תמונות ניצחון של סיפורי גבורה, ובימים אלה הם יוצרים מצגות וחמשירים לספר מחזור.

אחד הנושאים המרכזיים לאורך תכנית הלימודים מדגיש בפני התלמידים גם את הסכנות הטמונות בכלי הבינה המלאכותית ואת הטעויות שהיא עלולה לייצר. כך בין היתר, לומדים התלמידים כי הבינה המלאכותית מושתתת גם על מידע שגוי שקיים ברשת, ולכן חשובה העין הביקורתית שלהם ובדיקת ה"אמיתות" שהבינה קובעת. כמו כן הם לומדים שהמהות של הבינה היא לרצות את היוצר, ועל כן יש לדייק בהגדרת השאיפות שמגדיר התלמיד. בהתאם לכך, התלמידים הונחו לבדוק את התוצרים, לאמת את העובדות ולתקן את הכתיבה.

תמר רבינר, מנהלת בית ספר "הרצל": השימוש בבינה המלאכותית מעצים בקרב התלמידים את יכולת הלמידה העצמאית, מעורר את סקרנותם להשתמש בכלים חדשניים, ולצד זאת- מפתח מיומנויות של כתיבה, יצירתיות והבנה ביקורתית מעמיקה. זהו תחום חדשני ורלוונטי וחשוב לנו להעניק להם כלים מקצועיים ובטוחים להשתמש בהם במגוון תחומי חייהם".

אילנה טרוק, ראש מינהל החינוך בעיריית חיפה: " מינהל החינוך בחיפה מעודד ומקדם תכניות חדשניות בדגש על חדשנות טכנולוגית, לצד דגש על טיפוח ערכים של ערבות הדדית. תכנית הלימודים שפותחה בבית ספר "הרצל" בתחום הבינה המלאכותית כבר בגיל צעיר הינה פורצת דרך. התכנית מאפשרת לתלמידים להיכנס לעולם המופלא של הפיתוחים הטכנולוגיים המאפשרים שיפור באיכות החיים, היא מקדמת מיומנויות שפה ויצירתיות, ולצד זאת מפתחת חשיבה ביקורתית ויכולת לזהות מידע מוטה או לא אמין – כלים שהם חשובים מאוד להתמצאות ומוגנות בעולמות המקוונים".

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.