הטכניון העניק תוארי דוקטור לשם כבוד לשבעה גברים ונשים ובהם היזם ואיש העסקים סמי סגול, האדריכל משה ספדיה, מייסדת קרן אייסף נינה אבידר ווינר ופרופ' סטפן מלאך, שסבו השיג בשנת 1911 את הרישיון להקמת בניין הטכניון ההיסטורי.
הטכניון העניק בטקס חגיגי ומרגש תוארי "דוקטור לשם כבוד" לשבעה אישים, וזאת במסגרת אירועי הקורטוריון – מושב חבר הנאמנים של הטכניון. הטקס התקיים במעמד נשיא הטכניון פרופ' פרץ לביא, יו"ר הוועד המנהל של הטכניון גדעון פרנק, יו"ר הקורטוריון לורנס ג'קייר, שגרירת קנדה בישראל דברה ליונס, קונסול צרפת בחיפה פטריס סרוונטי, סגן ראש עיריית חיפה דוד עציוני, חברי הנהלת הטכניון וכל דיקני הפקולטות.
נשיא הטכניון פרופ' פרץ לביא אמר כי "הצלחתה של מדינת ישראל בכלל, והצלחתו של הטכניון בפרט, נשענות על כמה מרכיבים ובהם השילוב בין חוצפה, שאפתנות והאומץ לשאול שאלות, להסתכן ולטעות. אלה התכונות המשותפות לשבעת המופלאים המקבלים הערב תואר דוקטור לשם כבוד. לא כולם באים ממסורות המאופיינות בחוצפה, אבל כולם הצליחו הודות לאומץ לחשוב באופן לא שגרתי, לשאול שאלות חשובות ולחתור לתשובות מספקות. אנחנו מוקירים אתכם על מאמציכם ההרואיים להפוך את העולם למקום טוב יותר."
ואלה מקבלי התארים:
האדריכל משה ספדיה, מהאדריכלים המובילים בעולם, תכנן במהלך הקריירה העשירה שלו כ-200 מבנים ובניינים ברחבי העולם. "נולדתי בחיפה ברחוב בלפור 15, מול חצר הטכניון הישן," אמר, "והארכיטקטורה המגוונת של חיפה וסביבתה היא שהובילה אותי להחלטה להיות אדריכל. אף שבסופו של דבר למדתי במונטריאול הקרה, ברור לי שהייתי צריך ללמוד בפקולטה לארכיטקטורה בטכניון. למרות הפרסים הרבים שקיבלתי עד היום – תואר הכבוד מהטכניון מרגש אותי במיוחד, כי בסופו של דבר הטכניון הוא הבית." לסרטון על משה ספדיה לחצו כאן
היזם ואיש העסקים סמי סגול נולד בטורקיה ובגיל 15 עלה עם משפחתו לישראל. בהנהגתו הפכה כתר פלסטיק, חברה משפחתית קטנה שייסד אביו ב1948-, לתאגיד עולמי המגלגל מיליארד דולר בשנה. מר סגול, בוגר הפקולטה לכימיה ע"ש שוליך בטכניון, אמר: "בטכניון קיבלתי בסיס מצוין – לא רק ידע אלא גם צורת חשיבה נכונה. זה היה הבסיס לכל מה שעשיתי בהמשך חיי, ותואר הכבוד הוא סגירת מעגל מרגשת עבורי מפני שלטכניון מקום מיוחד בליבי." לסרטון על סמי סגול לחצו כאן
פרופ' סטפן מלאך, שדיבר בשם מקבלי התארים, הוא מדען בעל שם עולמי בעיבוד אותות ובעיבוד תמונה, אולם נאומו התמקד בקשר הייחודי של משפחתו לטכניון. "סבי, אשר מלאך, גדל בסלוניקי והיה שייך לדור הראשון של יהודים שהושפעו מתנועת ההשכלה והתרחקו מהדת אך רצו לשמר את זהותם היהודית. זו הייתה תקופה נפלאה של התפתחות אומנותית, היפתחות למדע והתחזקות של ערכים כגון הומניזם, חירות וזכויות אדם. הקשר לטכניון נרקם ב-1911, כשהוא נסע לאיסטנבול והשיג מהשלטון העות'מאני את הרישיון (הפירמאן) להקמת בניין הטכניון ההיסטורי."
פרופ' מלאך, המקיים כיום קשרים אמיצים עם חוקרים בפקולטה למדעי המחשב בטכניון, אמר כי "הטכניון הוא מוסד מופלא ורב השפעה מבחינה מחקרית, אבל יותר מכך – הוא ביתם המשותף של יהודים, ערבים, דרוזים, דתיים וחילונים מכל המגזרים ושל סטודנטים רבים מהעולם כולו. כולם עובדים מתוך שיתוף מבוסס-שונות. אני גאה להיות, החל מהערב, בוגר חדש של המוסד הזה."
נינה אבידר ווינר יסדה את הקרן הבינלאומית לחינוך אייסף (ISEF) הפועלת לקידומם של צעירים ישראלים מבריקים מרקע מוחלש. באמצעות הקרן סייעה גב' ווינר בטיפוח דור חדש של מנהיגים המטביעים את חותמם על החברה הישראלית. "פרויקט המלגות בטכניון הפך להצלחה מסחררת," סיפרה ווינר, "ב-15 השנים האחרונות העניקה הקרן מלגות ל-1,000 סטודנטים לתואר ראשון ולתארים מתקדמים בטכניון, וארבעה סטודנטים שליווינו באמצעות קרן המלגות של אייסף הפכו ברבות הימים למרצים בטכניון. קרן המלגות של אייסף הצליחה מעבר לכל מה שחלמנו והוכיחה שהשינוי אפשרי. תואר הכבוד מהטכניון הוא הכרה נפלאה בכל אלפי בוגרי תוכנית אייסף בישראל." לסרטון על נינה אבידר ווינר לחצו כאן
פרופ' ד"ר אלפרד פורשל, נשיא אוניברסיטת ווירצבורג, קיבל את התואר על תרומותיו הגדולות לחקר הפיזיקה והאופטיקה הקוונטית ועל שיתוף הפעולה עם חוקרים בטכניון. "למדתי להעריך את היכולות של חוקרי הטכניון ואת שאפתנותם," אמר, "שיתוף הפעולה בין אוניברסיטת ווירצבורג לטכניון, ובעיקר למכון ראסל ברי לננוטכנולוגיה (RBNI), הוביל אותנו להישגים מחקריים שלא היו אפשריים בלעדיו."
קרול אפשטיין, שקיבלה את התואר על תרומתה הרבה למדינת ישראל, לטכניון ולמכון טכניון-קורנל ע"ש ג'ייקובס בניו-יורק, סיפרה כי הוריה הגיעו לישראל בשנת 1959 וביקשו מנהג המונית שלהם להראות להם את חיפה. "כשהנהג שמע שאבא שלי מהנדס חשמל הוא אמר לו – אקח אותך לטכניון. אבא התיישב באחת הכיתות, ובלי לדעת מילה בעברית הצליח להבין את הנוסחאות שעל הלוח. כשיצא מהטכניון אמר לאמא: אם משהו יהפוך את ישראל לסיפור הצלחה, הרי זה הטכניון. לימים קיבלו שני הוריי תוארי כבוד מהטכניון, והערב אני גאה לקבל את התואר החשוב הזה."
ד"ר סטיוארט א' פלדמן, שקיבל את התואר על הישגיו בעולם המחשוב ועל קידומן של מלגות לנשים במתמטיקה ובמדעי המחשב בישראל, אמר כי "ישראל מייצרת קידמה מדעית וטכנולוגית עצומה, ולטכניון תפקיד מרכזי בכך."
1. מקבלי התארים עם נשיא הטכניון. מימין לשמאל: סמי סגול, קרול אפשטיין, פרופ' סטפן מלאך, ד"ר סטיוארט א' פלדמן, פרופ' פרץ לביא, נינה אבידר ווינר, משה ספדיה, פרופ' ד"ר אלפרד פורשל .
צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון
לקריאה נוספת
החליט לא לוותר והותיר את אשתו אחרי שלוש שנים המומה
20/11/2024
אין תגובות
גמלאי מרחב חיפה חגגו למשה מזרחי יומולדת
20/11/2024
אין תגובות