אומ"ץ הייתה הראשונה להתריע בפני שר החינוך כי ספק אם בסמכותו לבטל את הטקס המסורתי והמשמעותי ∙ לאחר מכן הצטרפה התנועה לעתירה שהוגשה לבג"ץ ∙ יו"ר אומ"ץ, פנחס פליצ'ה פלד: "אנו שמחים שתרמנו את חלקנו להצלת המוסד החשוב של פרס ישראל"
כששר החינוך יואב קיש הודיע כי השנה יוענק פרס ישראל רק עבור "ערבות הדדית" ו"גבורה אזרחית", ולא בכל התחומים הקבועים, הורמו גבות רבות. באומ"ץ לא התמהמהו: "זוהי החלטה שרירותית ופסולה", כתבו מיד יו"ר התנועה פנחס פליצ'ה פלד ויו"ר המועצה הציבורית עו"ד יצחק מינא לקיש. "ספק אם לשר החינוך ישנה כלל סמכות להורות על ביטול הפרס שמהווה מסורת משמעותית".
ראשי אומ"ץ אף הבהירו לקיש כי בכוונתם לעתור לבג"ץ. לבסוף, על-מנת לחסוך מזמנו היקר של בית המשפט העליון, הצטרפה התנועה לעתירה של ארגון "בשער" המאגד כאלפיים חברות וחברי סגל אקדמי.
כחלק מהעתירה, הציגה אומ"ץ אסמכתאות משפטיות רלוונטיות ושאלות ציבוריות מהותיות. בג"ץ נענה לבקשת העותרים והוציא צו על תנאי המחייב את שר החינוך לנמק את החלטתו. מיד לאחר מתן הצו, הודיע השר קיש כי הוא חוזר בו מהכוונה לשנות את המתכונת הקבועה של הענקת פרס ישראל.
"אנו שמחים שתרמנו את חלקנו להצלת המוסד החשוב של פרס ישראל", סיכם פליצ'ה פלד בסיפוק. "הענקת הפרס ביום העצמאות מהווה עדות לצורך הקיומי במצוינות אקדמית ומדעית בישראל. נמשיך להיאבק למען מנהל תקין ודמוקרטיה בריאה".