טיפול פליאטיבי הינו גישה טיפולית שמטרתה לשפר את איכות החיים של חולים במחלות קשות ובני משפחתם, המתמודדים עם מחלה חשוכת מרפא, מניעה או הפחתה בסבלם, כולל מתן טיפול להקלה בכאב ובתסמיני המחלה השונים (כמו בעיות נשימה, הקאות, קשיים בבליעה וכד'), תוך התייחסות משולבת למרכיבים הגופניים, הנפשיים, החברתיים והרוחניים של הטיפול בחולה, כמו גם מתן משמעות לחיים והתייחסות אל המוות כאל תהליך טבעי, ללא זירוז או הארכת תהליך המיתה. הטיפול הפליאטיבי כולל מערכת תמיכה שנועדה להקל על בני המשפחה להתמודד עם הטיפול בחולה במהלך מחלתו וכן לנחם אותם לאחר מותו. בטיפול מעורב צוות רב מקצועי, שכולל רופאים, אחיות, עו"סים, מטפלים ועוד, זאת בהתאם לצורכי החולה ובני-משפחתו.
ד"ר סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו אמר בפיחת הכנס, כי אין ספק, כי גישה חשובה זו לחולים במחלות קשות, משפרת את איכות החיים ומשפיעה באופן חיובי על כלל שלבי המחלה "הביקוש לטיפול הפליאטיבי גבר בעשורים האחרונים עקב גידול בתחלואה באוכלוסייה הכללית ובגורמי התמותה. ההתמודדות הינה עם מגוון רחב של מוגבלויות וירידה הדרגתית בתפקוד מערכות הגוף. תקופת חיים זו היא לעיתים קרובות מכאיבה, מעיקה ויקרה לחולים ולבני משפחתם ובעיקר משבשת את אורח החיים ואיכות החיים של כל בני המשפחה. הטיפול מעניק מענה לצרכים רפואיים כמו גם לצרכים נפשיים, לאורך תקופת המחלות הכרוניות הקשות, שמתבצעות במקביל לפעולות רפואיות מקצועיות להארכת חיי המטופל" אמר ד"ר זרקא.
טיפול פליאטיבי ניתן במסגרות שונות: בית חולים, הוספיס ואשפוזי בית. טיפול פליאטיבי יכול להיות נגיש בכל שלבי המחלה, לצד הטיפול המרפא. ככל שמהלך המחלה מתקדם וככל שהטיפול המרפא מתקשה להשיג את יעדיו, כך הולך ומתרחב חלקו של הטיפול הפליאטיבי. גישה זו מאפשרת מתן מענה לצרכי החולים ומסייעת לבני משפחתם להתמודד עם מצבים קשים ומורכבים המאיימים על יכולתם להמשיך ולשאת בעול הטיפול בחולה בבית. התפיסה העיקרית העומדת בבסיס המודל היא שכל חולה זכאי לאיזון תסמינים, לתמיכה ולטיפול כוללני, בהתאם למצבו הגופני, הנפשי והחברתי בכל שלבי המחלה ולא רק בשלביה הסופיים. בכנס שהתקיים במרכז הרפואי זיו בו השתתפו רופאים מומחים, צוותי רפואה, מטפלים ועו"סים מכל רחבי הארץ, נדונו מספר נושאים כמו: תכנון העדפות טיפוליות, טיפול תמך באשפוז בקהילה, עקרונות התקשורת של הצוות המטפל עם המטופל ומשפחתו בסוף החיים ועוד. יום העיון נועד על מנת להעלות היבטים שונים של הנושא, מזוויות ראיה שונות על טיפול תומך ברצף אשפוז בית חולים- מוסד- קהילה.
בין המשתתפים בכנס במרכז הרפואי זיו: גב' אירית פישר רייך מנהלת תחום תכניות בקהילה טיפול פליאטיבי ומצבי סוף חיים בג'וינט ישראל, פרופ' ג'מאל זידאן מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי זיו, ד"ר אהוד פז מנהל היחידה לרפואה פליאטיבית מרכז רפואי העמק, ד"ר אייל גולדברגר מומחה לרפואה פליאטיבית ומנהל הוספיס גליל עליון, ד"ר נשאת אבו סאלח מנהל מח' גריאטריה ושירות פליאטיבי במרכז הרפואי זיו, ד"ר ג'מאל דג'ש מומחה ברפואה פליאטיבית ורפואת משפחה, ד"ר גילה שחר סגנית פיזיותרפיסטית ראשית, במשרד הבריאות, ד"ר דורית רובינשטיין אחות אחראית בקרה ארצית בגריאטריה במשרד הבריאות, ד"ר ענאן עבאסי סגן מנהל המרכז הרפואי זיו, גב' יוליה רחל-ברקון עו"ס ומגשרת בעמותת ניני צו'פ, עו"ס יניב בן שושן מנהל מערך העו"ס במרכז הרפואי זיו, גב' מירי יבין מנהלת מרכז הדרכה ופיתוח ידע ג'וינט אשל קרית ביאליק, דליה טדגי מנהלת המערך האמבולטורי בזיו, אריה ביתן מנהל השירות הסיעודי בזיו, פלורה זמר אחות אחראית מרפאות חוץ ועוד.