Site icon פוזיציה!

מי יציל את נחושתן הנמלים הגלילי?

נחושתן נמלים גלילי

קרדיט: משה לאודן

רבות נאמר על פגיעה בערכי טבע עקב תהליכי עיור ובנייה מואצים שפוגעים בבתי הגידול הטבעיים, ובימים אלו, אנו רואים לנגד עינינו את היעלמותו של הפרפר "נחושתן נמלים גלילי", ערך טבע מוגן הנמצא בסכנת הכחדה. החל מסוף חודש אפריל ועד תחילת חודש יוני, יתקיים באזור חדרה וצפון השרון סקר טבע ייחודי ביותר, שיתחקה זו השנה השלישית אחר הפרפר המיוחד, שהוכרז כבר ב-2009 כערך טבע מוגן הנמצא בסכנת קיום ממשית. הסקר, שייערך ע"י אגודת חובבי הפרפרים בתמיכת רשות הטבע והגנים ובשיתוף החברה להגנת הטבע, יבוצע על רקע ממצאי סקרים קודמים משנים 2017-2018, שמראים ירידה דרסטית של כ-90% בנוכחות הפרפר בהשוואה לשנים 2006-2007. "באיזור חפציבה נצפו בעבר כ-36 פרפרים לכל קילומטר שנסרק, לעומת 1.5 פרפרים שנמצאו לכל קילומטר שנסרק בשנתיים האחרונות. באותו אזור צפויה להיבנות שכונה חדשה שבעת תכנונה התחשבו באוכלוסיית הפרפר ונעשו מאמצים לשמרו, אולם לאור מצבו העגום נדמה שנדרשים תיקונים נוספים בתוכנית", מסבירה ד"ר נירית לביא-אלון, רכזת מדע אזרחי בחברה להגנת הטבע.

נחושתן נמלים גלילי (שם מדעי: Apharitis cilissa) הוא פרפר החי חיי שיתוף מרתקים עם נמלים – את הביצים מטילה הנקבה בבסיס שיחים כגון רותם המדבר, ועם בקיעת הזחל הוא מלווה מיד על ידי נמלים שאוספות אותו לקינן ומגדלות אותו, בתמורה לנוזל מתוק בשם "טל דבש". כך שורדים הזחלים והגלמים את הקיץ הישראלי היבש ונשארים מוגנים בקן הנמלים עד האביב הבא, בו מגיחים הפרפרים המרהיבים. הפרפר נדיר ביותר ומופיע רק בתורכיה, ישראל ומדינות נוספות באזור, אולם אפילו באזור מוגבל זה תפוצתו אינה רציפה, ובארץ הוא ידוע רק מהגליל העליון, החרמון, וצפון השרון – מנחל אלכסנדר בדרום עד אור עקיבא וקיסריה בצפון. " הפרפר נמצא במצוקה קיומית וממש על סף הכחדה. עד לפני כמה שנים היו אוכלוסיות משגשגות של נחושתן הנמלים הגלילי בדרום חדרה, פארק השרון ובפארק לאומי נחל אלכסנדר וכעת, נותרה רק אוכלוסייה אחת בחפציבה – שתכניות בניה מאיימות על קיומה. רגע לפני קידומן של תכניות פיתוח ובניה שיחסלו אותו סופית, אנו קוראים לציבור להצילו מהדחפורים ולהשתתף בסקר שאנו עורכים", אומר דובי בנימיני, יו"ר אגודת חובבי הפרפרים,  שיחד עם אנשיו נאבקים מזה עשרות שנים להגן על המין.

בסקר הטבע המיוחד ייקחו חלק מנטרי הפרפרים של קהילת חדרה, בוגרי קורס ניטור פרפרים שמארגנת החברה להגנת הטבע בשיתוף אגודת חובבי הפרפרים. המנטרים יוצאים מדי שבועיים במסלול קצר וקבוע בשטחים הפתוחים שליד הבית. "מעקב כזה לאורך זמן, מלמד אותנו על השינויים שחלים בסביבה. הנתונים שנאספים ע"י המתנדבים עולים למאגר תצפיות ומשמשים הן את המחקר והן את שמירת הטבע בישראל", מסבירה ד"ר לביא-אלון.

כיצד אתם יכולים להשתתף? – פעילויות פתוחות לציבור, כולל הסברים על השתתפות בסקר יתקיימו בתאריכים הבאים: 25.4, 3.5, 10.5, 17.5, 24.5, ו-31.5. פרטים מלאים באתר החברה להגנת הטבע בכתובת:https://www.teva.org.il/glili.

בתוך כך, בין 21.4-4.5 תתקיים בישראל לראונה ספירת הפרפרים הגדולה, בהובלת אגודת חובבי הפרפרים, המוזיאון לטבע ע"ש שטיינהרדט, גני הנדיב והחברה להגנת הטבע. הפרפרים ידועים כסמן חי לסביבה הטבעית בהיותם רגישים לשינויים בסביבה. "המידע שיתקבל מהציבור יסייע למחקר על שינויים בתפוצת הפרפרים לאורך שנים, ויסייע  להגן על פרפרים, כמו גם להבין את השפעת שינויי הסביבה. לפרטים נוספים ניתן לפנות לאתר החברה להגנת הטבע", מסכמת ד"ר לביא-אלון.

לפרטים נוספים:

דב גרינבלט, דובר החברה להגנת הטבע: 0523-689682

עומרי סלנר, עוזר לדובר: 0547-200585

Exit mobile version