מענק המחקר האישי מהחשובים במענקים של האיחוד האירופי, ה- ERC Consolidator בגובה של כ- 2 מיליון יורו הוענק לפרופ' ארנה רבינוביץ'-עיני מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה לטובת מחקר בנושא: אוטומציה של הליכי יישוב סכסוכים. פרופ' רבינוביץ'-עיני היא הזוכה היחידה במענק מבין 13 חוקרים וחוקרות ישראלים, שמגיעה מתחום מדעי החברה והרוח. "אחד המוסדות החברתיים המרכזיים שלנו, מערכת הצדק, עובר שינוי מהקצה אל הקצה. מוסד שהיה מושתת על שיקול הדעת והמעורבות האנושית מעביר חלק מכובד המשקל שלו לרובד הטכנולוגי ואנחנו צריכים לבחון מהן ההשלכות של המהלך הזה על היכולת להגיע בסופו של יום לתוצאות צודקות ולחוות הליכים כהוגנים," אמרה פרופ' רבינוביץ'-עיני.
האם בעתיד הרחוק – או הקרוב – נגיע לבית המשפט ובמקום שופטת אלגוריתם ממוחשב יכריע את פסק הדין? בשנים האחרונות מתמקד מחקרה של פרופ' רבינוביץ-עיני בשימוש במערכות מקוונות ביישוב סכסוכים. תהליך זה החל בעשור האחרון, צבר תאוצה בתקופת מגפת הקורונה, ומתרחש במידה רבה בפלטפורמות מסחר כמו מו eBay ו- AliExpress שם מכריעים אלגוריתמים בסכסוכים בין מוכרים וקונים. אולם מתברר שכבר כיום, ישנם מקומות בארצות הברית ובמדינות שונות באירופה שאלגוריתמים כבר לוקחים חלק ביישוב סכסוכים בבתי המשפט ובערכאות מנהליות, בעיקר בתיקי תעבורה, תביעות קטנות, סכסוכי שכנים ואף סכסוכי משפחה.
במסגרת מענק המחקר היוקרתי של ה-ERC, תתמקד פרופ' רבינוביץ'-עיני, בבחינת שלוש פלטפורמות קיימות בארצות הברית ובאירופה ובשלב מאוחר יותר בפלטפורמה נוספת הנמצאת בפיתוח בימים אלה בישראל. "לאור העובדה שאמצעים טכנולוגים הולכים ותופסים נתח יותר משמעותי במילוי מטלות ופעולות שהיו בעבר נחלתם הבלעדית של בני האדם, יבחן המחקר עד כמה מערכת הצדק בישראל ובעולם מספקת צדק בתנאים שבהם הגורם האנושי מוחלף בממוחשב. שאלה זו תיבחן משלוש נקודות מבט: נגישות לצדק, צדק הליכי וצדק במישור של תוצאות ההליך", אמרה פרופ' רבינוביץ'-עיני.