לקראת "יום הזיכרון לשואה ולגבורה": הסרט "מיס ניצולת שואה" שזכה בפרס יוקרתי בפסטיבל ברלין הוקרן בבכורה ארצית בחיפה

לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"ה 2025, אשר יצוין השבוע ביום חמישי, 24.4.2025, נערכה הקרנת בכורה ארצית ומרגשת של הסרט התיעודי "מיס ניצולת שואה" (Miss Holocaust Survivor) באולם האודיטוריום שבחיפה, לעיני קהל של כ-1,200 צופים. הסרט, בבימויו של ראדק וגרז'ין, צולם בעיר חיפה בשנת 2018 וזכה באוגוסט האחרון בפרס יוקרתי ומיוחד ע"ש הבמאי היהודי-אמריקאי ארנסט לוביטש בפסטיבל הקולנוע של ברלין.

האירוע נערך במעמד שרים, חברי כנסת, אישי ציבור, שגרירים וקונסולים ממדינות שונות. בין הנוכחים היו חברי הכנסת אלי דלל, אריאל קלנר ואתי (חוה) עטיה, שגרירת גואטמלה בישראל, שגריר פולין, הקונסול הרומני ונציגים מטייוואן, ברזיל, צ'כיה וזמביה. גם סגן ראש העיר חיפה יוסי שלום, חברי מועצת העיר וסגן ראש עיריית טירת הכרמל דוד שחר נטלו חלק. בין הקהל נוכחו מאות ניצולי שואה, חלקם התמודדו בעבר בתחרויות "מלכת היופי של ניצולות השואה" ביוזמת עמותת "יד עזר לחבר" בראשותו של ד"ר שמעון סבג.

הסרט הדוקומנטרי היצירתי שצולם כאמור בשנת 2018 בחיפה הביא את סיפורן של 12 נשים בגילאי 75 עד 95, כולן ניצולות שואה כשהן צועדות על מסלול ומספרות את סיפור חייהן בפני הקהל. זו תחרות היופי הייחודית ביותר בעולם, משום שלנשים הללו יש דבר אחד במשותף: הן מייצגות את הדור האחרון של ניצולות השואה. הסרט מתמקד בניצולת השואה ריטה קסימאו-בראון, בת 90 אחת מהמתמודדות בתחרות. באירוע התחרות "מלכת היופי של ניצולות השואה" של שנת 2018 בה צולם סרט קולנוע זה זכתה ניצולת השואה מפולין, אז בת 94 וכיום בת-103, הגב' טובה רינגר המתגוררת בחיפה שהגיעה במיוחד להקרנת הבכורה של הסרט בישראל. 

במהלך האירוע נערך פאנל שיח עם הבמאי ראדק וגרז'ין, מייסד העמותה ד"ר שמעון סבג ונציגת השגרירות הנוצרית בירושלים הגב' יהודית סץ. את ההפקה הובילה יערית שושן ממשרד הפרסום "The Brand House", והנחיה נעשתה בידי העיתונאי אלירן טל. בכניסה לאולם הוצגה תערוכת ציורים מרגשת של מניה הרמן, ניצולת שואה בת 93 ודיירת בבית החם של העמותה.

שיא הערב היה הענקת מגן הצדק החברתי לשגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים על תרומתה רבת השנים לניצולי שואה. את המגן קיבל נציגה, מר דויד פרסון, כשהוא נרגש אל מול קהל מוחא כפיים. ד"ר סבג הודה לשגרירות על "שותפות ערכית המהווה עוגן לקיום הפעילות שלנו, במיוחד בזמנים רגישים אלה".

במהלך האירוע אמר בהתרגשות רבה מייסד ומנכ"ל עמותת "יד עזר לחבר", שמעון סבג: "כיום, במדינת ישראל חיים קרוב ל-119,903 ניצולי שואה, כשרק בחיפה מתגוררים קרוב ל-8,200 ניצולי שואה שזהו גם הריכוז הגדול ביותר בארץ. גילם הממוצע של ניצולי השואה הוא 87. לצערנו הרב, ניצולי השואה מתמעטים משנה לשנה, אלו עשרות אלפי ניצולי שואה שהם שריד לדור קודם. הסרט הזה מהדהד את המסר של 'לעולם לא עוד', במיוחד בעידן הנוכחי, שבו עלינו לזכור את החשיבות של אחדות וכבוד בין בני האדם. זהו הניצחון האמיתי שלי ושל ניצולות השואה. לזכות בפרס יוקרתי רם ונכסף שזכה לפני כחצי שנה דווקא על אדמת גרמניה, זה לא דבר של מה בכך. למען האמת, כל פרס הוא אפשרי. בהתחלה לא דמיינתי שהסרט יגיע למימדים עצומים ומרגשים כאלה, אבל אחרי שצפיתי בו, אני חושב שזהו הסרט הדוקומנטרי הטוב ביותר שראיתי בימי חיי. זה סרט חזק וטוב ואני גאה על כך שהעמותה שלנו עמותת "יד עזר לחבר"הייתה חלק מהפרויקט חשוב זה".

עוד הוסיף סבג ואמר: "ניצולות השואה שצולמו בתחרות ובסרט, אלו ניצולות שואה מהאחרונות שיש כיום בכלל בעולם שהחליטו להתמודד עם גורלן הכמעט בלתי נתפס בכבוד ובעוצמה ובמסגרת תחרות זו, שהגתה ויזמה שנת 2012 הד"ר איזבלה גרינברג פסיכו-גריאטרית של עמותת "יד עזר לחבר" ומטפלת בטראומה, מצליחות גיבורות הסרט לחוות חלק קטן מהחוויות שהן חלק מהתבגרות של כל ילדה ושנמנעו מהן בכאב תחת תקופת הנאצים בגרמניה. היום, יותר מתמיד, חיוני לחזק ולחבק את עם ישראל לאחר הזוועות של השואה וה-7 באוקטובר. הסרט המרתק הזה של הבמאי ראדק, מביא לחיים את סיפוריהן המדהימים של שתי מתמודדות בתחרות, ריטה וטובה, ומתמודדות נוספות ומגלה בצורה יפה את סיפוריהן של נשים חזקות אלה יוצאות הדופן הללו שהתגברו על השואה, ומציג את היופי העמוק והחוסן שלהן. אני מאמין כי המסר 'לעולם לא עוד' חייב להדהד בכל העולם, ולהזכיר לכולנו את החשיבות של שמירה על אחדות וכבוד בין בני האדם. מה שהופך את תחרות היופי הזו לייחודית ביותר בעולם הוא שהנשים הללו כולן חולקות דבר אחד במשותף הן מייצגות את הדור האחרון של ניצולי השואה".

צילומים: יוסף (ג'ו) הירש.  

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.